Top
AttractiveTravel / Ботсвана

No tours match your criteria

Ботсвана или Ботсуана, официално Република Ботсвана, е страна в Африка, притежаваща богати находища на диаманти. Независима държава е от 1965 година. Граничи с Южноафриканската република, Зимбабве, Замбия и Намибия. Официални езици са английски и сетсуана. В Ботсвана живеят и работят значителен брой чужденци, включително и българи. Едно от чудесата на света, делтата на Окаванго, се намира в Ботсвана. Окаванго се „влива“ в пустинята и изчезва в нея. 70% от територията на Ботсвана е заета от пустинята Калахари.

Филмът „Боговете сигурно са полудели“ е заснет в Ботсвана.

Ботсвана е президентска република. Глава на държавата е президент, избиран от депутатите на Националната асамблея за срок от 5 години. Законодателната власт принадлежи на президента и парламента – Националната асамблея (40 депутата, избирани за 5 години и 4 назначавани от президента). Изпълнителната власт се осъществява от президента и правителството. Консултативен орган – Папата на вождовете.

През 18 век територията на днешна Ботсвана е населявана от 8 независими племена бечуани. През 19 век страната е посетена от Дейвид Ливингстън и други европейски мисионери. От 1885 до 1966 Ботсвана е британски протекторат Бечуаналанд. На 30 септември 1966 е обявена независима република Ботсвана. През 1980 президент става Дж. Масир, а перз 1998 – Ф. Могае. През 1966 Страната става членка на Организацията за африканско единство.

Ботсвана е страна без излаз на море, разположена на север от РЮА.Общата дължина на границите на страната е 4 013 километра. Ботсвана граничи с: Намибия (дължина на границата 1 360 км.), с РЮА (1 840 км), със Зимбабве (813 км) и със Замбия, като дължината на границата със Замбия е по-малка от 1 км. По-голямата част от населението на Ботсвана живее в източната ѝ част.Климатът на Ботсвана е сух, поради краткия дъждовен период. Понякога отдалечеността на страната от екватора прави климата субтропичен. Сухият период продължава от април до октомври в южната част на страната, а в северната – до ноември.През зимата, продължаваща от май до август, в южна Ботсвана духат студени ветрове и понижават средните температури до 14°C.В цялата страна през лятото е горещо със средни температури около 26°C.През сухия период в Ботсвана е ветровито и с пясъчни бури.

Ботсвана получава независимостта си от Великобритания пред 1966 г. и оттогава започва нейното забележително развитие. За периода 1966 – 1999 г. средният икономически растеж е 9%, което я прави страната с най-продължителен висок растеж на икономиката в света изобщо