Top

Кралство Бутан (на дзонгкха: འབྲུག་ཡུལ་) е планинска страна в Южна Азия. Намира се между Народна република Китай и Индия. Бутан е една от най-слабо развитите страни в Източното полукълбо, но все пак страната се класира на осмо място сред 20-те най-щастливи страни. След нея са държави като САЩ, Люксембург, Япония и др. Граничи с Китай на север и с Индия на юг.

Според официални данни на бутанското правителство, населението на страната към 2003 възлиза на 752 700 души.[4] Населението е младо – средната възраст е 24,3 години, като за мъжете тя е 25 години, а за жените – 23,7 години.[5] Бутан има положителен естествен прираст, възлизащ на 1,2% годишно.

Въпреки географската ширина на която е разположен Бутан (27° с.ш. 90° и.д), където по принцип климатът е тропичен, максималните температури, дори и през лятото, не надвишават 17 – 18°. Това се дължи на местоположението на Бутан високо в Хималаите. Климатът в северен и централен Бутан е планински, а в южната-тропичен. Зимите в северен и централен Бутан са свирепи с минимални температури под -15°.

Бутан е Монархия, начело с крал Джигме Хесар Намгиал Вангчук (от 2008). Законодателната власт се осъществява от краля. Изпълнителната власт се осъществява от краля чрез Съвет на министрите.

 

Икономика:

Селско стопанство – 45%

Индустрия – 10%

Обслужване и туризъм – 45%