Top
Обща информация за Китай:Колосална, зашеметяваща и безкрайно чужда, Китай е дестинация, която не може да се сравни с никоя друга на планетата. Освен дом за почти една пета от човешкото население, Китай е мястото, където се намира едно от седемте чудеса на света – Великата Китайска стена, както и много други забележителности като Забраненият град.

Бързо развиващата се икономика в последните десет години, показва че повечето Китайски градове са подвластни на бързо променящото се ежедневие, но все пак са запазени традициите, като това съчетание на минало и настояще придава колоритно разнообразие в съвременния живот. Красивите пейзажи на Китай простиращи се по цялата му необятна шир, неговите обичаи толкова пленителни, колкото и многобройни, забележителностите му, звуците му и безкрайните чудатости, всичко това заедно ще направи пътуването ви до страната едно незабравимо преживяване.

Време в Китай:Заемаща такава обширна територия, страната е обект на крайности в климата от ужасен студ до непоносима жега. Територията може да бъде грубо разделена на следните климатични региона: северен и североизточен, северозападен, централен, южен и Тибет.
Най – подходящото време за посещение на Китай е обикновено или през пролетта (от Март до Май) или есента (от Септември до ранния Ноември). Зимата в северната и североизточната част на страната пада в месеците между Ноември/Декември и Март/Април и е много студена. На север от Великата Китайска стена и във вътрешността на Монголия, температурите падат до -40°С. Лятото е много горещо и сухо и обикновено е между Май и Август.
Пътуването из Китай е възможно през цялата година, стига да сте подготвени за времето, което може да ви връхлети. Най – приятно за екскурзии е времето през пролетта и есента, тогава избягвате летните горещини и зимните студове. Най – натоварения туристически сезон е лятото, когато да се намери свободно място за отсядане е наистина изтощително.

Цени и носене на пари в Китай:Дните, когато Китай беше изключително евтина страна вече са далеч. Но въпреки това, тя може да бъде както много по–евтина, така и много по–скъпа дестинация в сравнение със Запада, това зависи от мястото където се намирате и начина, по който харчите парите си. За да ви излезе пътуването максимално практично е нужно да проучите добре местата и да си изберете маршрут, който отговаря на бюджета ви. Паричната единица в Китай е йената (Y). Отсядане в пансион, пътуване с автобус или колело вместо с такси, хранене от уличните павилиони или малки ресторанти, въздържането от излишни разходи, би ви струвало около Y140 на ден. Средна класа удобства – приличен хотел, хранене в средна категория ресторанти, ползване на градски транспорт и входни такси за най – важните забележителности, би ви струвало около Y500 на ден. Като цяло храната навсякъде в страната не е скъпа, обществения транспорт също е на приемливи цени.
В Китай почти никой не моли за бакшиш. Оставянето на бакшиш в ресторантите отдавна е отхвърлено, само някои заведения от по-висока категория имат добавена такса за обслужване.

Нощен живот в Китай:Нощния живот в Шанхай и Пекин е от световна класа с еклектичния си набор от международни ресторанти, барове, коктейл заведения, места с музика на живо и нощни клубове работещи до сутринта. Извън космополитните градове вечерните забавления са съсредоточени в ресторантите, караоке барове, зали са игри, където хората се събират да играят карти, снукър и махджонг, докато баровете и по – големите заведения са на по заден план. Пътуващите в по-големите градове изучават културата, посещавайки опера, театър, цирк и балет.
Караокето е много разпространено в Китай. Традиционните танци и фолклорна музика са присъщи за по – малките провинции със съсредоточено малцинствено население.

Пазаруване в Китай:В Пекин, Шанхай и другите големи градове, в търговските центрове можете да намерите всичко, от луксозни модни стоки до високотехнологична електроника. В големите градове и туристическите центрове, продавачите често говорят английски език или ако не то наблизо винаги ще намерите някой, който да ви помогне. Можете да си закупите и ръчно направени стоки директно от магазините във фабриките. Изделията, които ще откриете там са бижута, бродерии, картини и резби от дърво, камък и бамбук. Закупеното от вас ще бъде старателно опаковано. Пазете касовата бележка или документа, който ще получите, тъй като при напускане на страната ще ви трябва при граничната проверка.

Местна валута

Китайски юан (CNY)

Обменът на чуждестранна валута в китайски юани може да се извършва в повечето офиси на  китайски банки в големите градове или на рецепцията в хотелите. При напускане на страната юаните могат да бъдат обърнати отново в чуждестранна валута, само ако бъде представена разписка за обмяна на валута, в който и да е офис на Bank of China.

Престъпност и сигурност

Като цяло криминогенната обстановка в КНР е спокойна. В по-оживените централни места, особено в големите градове или туристически забележителности, са възможни дребните кражби на пари, документи и друга собственост  За някои от пострадалите проблем се оказва и това, че всички документи и пари се държат на едно място, затова препоръчваме при пътуване в КНР да имате и копие на документите си за самоличност.

Митнически изисквания

ВНИМАНИЕ! Строго забранени за внос в Китайската Народна Република са всички пристрастяващи наркотични и психотропни вещества, в т.ч.: опиум, морфин, хероин, кокаин, метаамфетамин, марихуана и др.! За притежанието, преноса или продажбата им се предвижда включително и смъртно наказание!

При влизане на територията на КНР се попълват специални митнически декларации. Има ограничения за внос на хранителни продукти от месо, както и други лесно развалими храни в нестандартни опаковки. Изнасянето на антиквариатни предмети е
обект на засилен митнически контрол, като се изисква специални разрешения от Министерството на културата.
В сила са стриктни мерки срещу вноса на взривни вещества.
Количеството алкохол, който се внася за лична употреба, също се декларира.
Всеки чужденец при влизане на територията на Китай следва да декларира притежаваната от него чуждестранна и местна валута в брой, ако е на стойност съответно над 5 000 щ.д. и над 10000 китайски юана.
При напускане, ако притежаваната валута е на стойност между 5 000 и 10 000 щ.д., пред митническите власти трябва да бъде представен документ „Разрешително за износ на валута от страната”, издаден от съответната китайска банка.
Когато изнасяната сума надвишава 10 000 щ.д., този документ трябва да бъде заверен от местното Бюро за чуждестранна валута.
При напускане територията на Китай, всеки чужденец има право да изнесе до 2 бутилки алкохол.
Митническите власти нямат конкретни изисквания за износ на билки, произведени и закупени в Китай от български граждани в качеството им на физически лица, а не на търговски дружества. Предварително, в зависимост от количеството на лекарствата или билките, следва да са проверят изискванията за вноса им на територията на Република България.

Митнически изисквания за Китай можете да изтеглите от ТУК.

Здравеопазване

Медицинското обслужване в КНР е платено. Наличието на здравна застраховка представлява улеснение за чужденеца при внезапни заболявания и необходимост от медицинска помощ. При туристически пътувания фирмите обикновено правят необходимите застраховки на групите.
При желание за лечение с китайска традиционна медицина е препоръчително чужденецът предварително да осъществи контакт със специализираните в тази област болници.
Не се изискват специални ваксини при пътуване до КНР.

 

ДОКУМЕНТИ ЗА ПЪТУВАНЕ И ВИЗОВ РЕЖИМ

Българските граждани, които кандидатстват за китайска виза на територията на САР Хонконг, следва да имат готовност да представят предишен паспорт (копия на страниците) или удостоверение от съответното ОД на МВР в България (с превод на английски език)/ служебна бележка от посолството в Пекин, удостоверяващо номерата на притежаваните от съответното лице предишни паспорти.

 

Българските граждани, пътуващи за Китай, е необходимо да притежават китайска виза, предварително получена от посолството на Китай в София или в други дипломатически и консулски представителства на КНР в чужбина.
Притежателите на служебни и дипломатически паспорти пътуват без визи за период до 90 дни.
Съгласно разпоредбите на Закона за напускане и влизане в Китайската народна република, от 2017 г. на границите на Китай се въвежда снемане на пръстовите отпечатъци на чужденците на възраст от 14 до 70 години включително
При кандидатстване за китайска виза са необходими: валиден задграничен паспорт, попълнен визов формуляр, две снимки. Възможно е да се проведе и интервю. Паспортът следва да е валидeн най-малко 6 месеца след датата, на която се планира напускане на КНР. Няма специални изисквания за брой празни страници в паспорта.
За частни и бизнес посещения се изисква покана от съответния китайски гражданин или фирма.
При пътуване на непълнолетни, китайската страна не изисква пълномощни от родителите или други документи.
Журналистически визи се издават след получаване на специален сертификат от компетентните китайски власти. Визи за студенти за обучение в КНР се разрешават след писмено съгласие на Министерство на образованието на КНР.
Съгласно законодателството на КНР, чужденец, влязъл в страната с определен вид виза, няма право и не може да промени на място вида на притежаваната от него виза. При краткосрочно пребиваване в страната, в случай на необходимост, чужденецът може да подаде молба пред бюрата за чужденци към полицията за продължаване срока на своя престой с един месец. Те са компетентни и по въпросите за издаване на разрешения за дългосрочно пребиваване в Китай.
От началото на 2004 г. китайските власти започнаха издаването на разрешения за дългосрочно пребиваване в Китай със срок на валидност от 1 до 5 години на чуждестранни инвеститори, високо квалифицирани чужди специалисти и чуждестранните студенти в държавните учебни заведения. Разрешението за пребиваване в Китай само по себе си представлява вече и многократна входна виза.
Всички желаeщи да работят на територията на Китай, следва да са се снабдили със съответната виза, която им дава права да упражняват съответната дейност. От юли 2013 г. е в сила закон, който налага по-сурови санкции на работещите или пребиваващите нелегално на територията на страната чуждестранни граждани – задържане до 15 дни, глоба от 20000 китайски юана и депортиране от КНР.
От 2013 г. за гражданите на 45 държави, включително и България, е в сила 72-часов режим за безвизово транзитно преминаване и престой на територията на Пекин (Capital Airport), Гуанджоу (Baiyun airport), Ченду (Shuangliu airport), Чончин (Jiangbei airport) и от 2014 г. Шенян (Taoxian airport), Далиен (Zhoushuizi), Гуйлин (Liang Jiang airport), Кунмин (Changshui), Харбин (Taiping airport).До 144 ч. или 6 дни е възможно транзитно преминаване през Шанхай, в случай, че чужденецът пристига или отпътува от летище Pudong, някое от пристанищата на Шанхай или някоя от жп гарите, както и летищата Nanjing или Hangzhou (съответно провинции Джиансу и Чеджиан)
При транзитно преминаване през територията на изброените градове задължително условие е пътуващият да притежава предварително закупен самолетен билет, доказващ, че продължава пътуването си за трета държава. Закупуването на такъв билет при пристигането на летищата в КНР не е разрешено. Друго условие за пътниците е, че е необходимо да влязат и напуснат страната през едно и също летище. Пътуващите с влак или други превозни средства не могат да ползват безвизовото транзитно преминаване, с изключение на Шанхай. На чуждестранните пътници, които ползват 72-часов режим за безвизов престой, не се разрешава да напускат територията на съответните административни райони.
При настаняването в частни жилища е необходимо в рамките на 24-часа чужденците да се регистрират в местното подразделение на полицията в района, в който отсядат. При настаняване в хотел, хотелите носят отговорност за регистрацията на чуждестранните си клиенти.
Ако пътуващите чужденци не могат да напуснат територията на КНР в рамките на указания период по независещи от тях причини, е необходимо да кандидатстват за получаване на виза пред Администрацията за влизане и напускане на Китайската народна република към полицията на съответния град (Entry-Exit Administration). Ако виза не е придобита според изискванията, нарушителите се санкционират със същите административни наказания, които се прилагат в случаите на  нелегално влизане и просрочване на визовия престой (включително глоба по 500 юана на ден). При загубване на паспорт, издаването на нова изходна виза от Китай отнема 7 дни.
От юли 2005 г. българските граждани могат да влизат на териториите на Макао и Хонконг (специалните административни райони на Китай) без необходимост от виза, за срок до 90 дни в рамките на 6 месеца. Желаещите да посетят Хонконг или Макао от Китай, след което обратно да се върнат в Китай, следва да са се снабдили с двукратна (или многократна) входна виза за Китай преди началото на своето пътуване. В извънредни случаи може да се подадат документи за входна виза за Китай на място в Хонг Конг, но тогава се изискват същите документи, които са били представени за издаването на китайската виза у нас или в друго дипломатическо или консулско представителство на КНР. В тази връзка препоръчваме на българските граждани преди своето пътуване до КНР да се уверят внимателно колко влизания и какъв период на престой позволява издадената им китайска виза.
От март 2013 г. Правителството на Специализирания административен район  Хонконг (САР) на Китайската народна република не поставя печати в документите за задгранично пътуване на чужденците, пристигащи и заминаващи от САР Хонконг. При пристигането на всеки чужденец се издават бланки, които съдържат името на пътуващия, датата на пристигане и броя на дните на престой.  Чуждестранните посетители на САР Хонконг следва да съхраняват документа до напускане на територията на Хонконг. При загубване на бланката чужденците могат да си извадят нова от Отдел “Миграция” на САР Хонконг.