Top
AttractiveTravel / В сърцето на Пътя на коприната – Узбекистан

В сърцето на Пътя на коприната – Узбекистан

Цена от: 1215 лв. на човек
Дати: 12.04/03.05/16.08/30.08/24.09/04.10/18.10/01.11
Продължителност: 8 дни

Историята на Узбекистан е като бушуваща пясъчна буря, която при всяко затишие оставя за кратко време един нов културен и етнически пейзаж. Опустошителните нашествия на Александър Велики, Чингис Хан и Тамерлан са неизменно следвани от периоди на разцвет. До откритието на Вашку да Гама (1498 г.) основният маршрут за оживената търговия между Китай и Европа е Пътят на коприната. Керван след керван донасят от цял свят на градовете-спирки като Хива, Бухара, Ташкент и Самарканд духовен просперитет и завидни богатства. Тази развихряща въображението екскурзия ще ви запознае с ненадмината по изящество архитектура на легендарни градове-музеи и един съвременен Узбекистан със строг авторитарен режим и живи ориенталски традиции.

 • Дестинация
 • Цената включва

  ► Настаняване в двойна стая в 3-звездни хотели със закуска

  местни руско или английско говорещи екскурзоводи във всеки град по време на обиколките

  ► транспорт според програмата  вкл. трансфер от/до летище

  влакови билети Ташкент-Ургенч в купе за 4 души; влаков билет икономична класа Самарканд-Ташкент

  покана за виза

  ►малка бутилка минерална вода

  Цената НЕ включва

  самолетен билет София – Ташкент – София

  екскурзовод пo време на трансфери (пътувате с местен шофьор) 

  входни такси

  ► напитки и храна, не спомената във включено в цената

  виза за Узбекистан – заплаща се на летището в Ташкент (около 65 USD – подлежи на промяна, необходима е покана за виза) 

  такси за снимане в определени обекти 

   бакшиши и лични разходи

  застраховка

  ►доплащане за единична стая: 260 лева

  ►входни такси: общо около 75 USD, заплащат се на място

  ►доплащане за купе първа класа (2 души в купето) във влака Ташкент-Ургенч: 98 лв. на човек

  ►доплащане за полупансион/пълен пансион: по запитване

Ден 1: Ташкент
Пристигане в Ташкент (обикновено е рано сутринта и пътуването от България трябва да започне предишнуя ден), трансфер до хотела и настаняване. След закуска ще направите обиколка на узбекската столица – медресето Кукелдаш, мавзолея на Кафал Шаши, медресето Барак Хан, площад Хасти Имам, ще посетите и местния ориенталски пазар Чор-Су и др. Вечерта трансфер до гарата за нощния влак до Ургенч в 20:20 ч.

Ден 2: Ургенч – Хива
Пристигате в ургенч в 12:20 ч и кратък транспорт (около 30 км) до приказния град Хива за настаняване в хотел. Остатъкът от деня е на ваше разположение. Нощувка в Хива.

Ден 3: Хива
Обиколка на Хива. Историческият център на града, който днес е музей на открито, е заобиколен от високи стени и изпълнен с джамии, мавзолеи, палати, минарета и 16 медресета. Хива е град, известен със своите килими, бижута и красиво декорирани порти и колони. Тук ще разгледате крепостта Куня Арк, комплекса Пахлаван Махмуд, минарето Ислам Хаджи, джамият Джума и др. Нощувка в Хива.

Ден 4: Хива – Бухара
Днес отпътувате за град Бухара пресичайки пустинята Казъл Кум (около 600 км.). Нощувка в Бухара.

Ден 5: Бухара
Обиколка на Бухара – свещен град в Централна Азия. Тук ще видите високото 47 метра Калян минаре, стари джамии и медресета, големия покрит пазар, архитектурния ансамбъл Ляби Хаус и др. Жителите на Бухара все още живеят в стария център на града, където цари приятна и спокойна атмосфера. Нощувка в Бухара.

Ден 6: Бухара – Самарканд 
Сутринта разглеждане на забележителности извън Бухара – двореца Ситорай Мохи-Хоса, мемориала Чор Бакр и др. Трансфер до Самарканд (около 150 км) и настаняване в хотел, свободно време. Нощувка в Самарканд.

Ден 7: Самарканд – Ташкент
Днес ще разгледате Самарканд, известен също като Перлата на изтока. Когато Китай отваря своите граници за търговия през 184 г. пр. Хр., китайците разбират, че коприната е изключително скъпа на запад. И заедно с тъх в Самарканд пристига и благополучието. След като дивите орди на Чингис Хан разрушават града, Тамерлан (Тимур) го възстановява през XIV-ти век – все още могат да се видят много паметници и сгради от това време. Ще разгледате приказния площад Регистан с трите красиви медресета, мавзолея на Гур Амир, джамията Биби Ханъм, некрополиса Шах-и-Зинда, обсерваторията на Улугбек и др. Следобед трансфер до гарата за влака до Ташкент в 17:00 ч. Пристигане в ташкент в 19:10 ч и настаняване в хотел. Нощувка в Ташкент.

Ден 8: Ташкент, отпътуване
Транспорт до летището и полет към дома.

КАРТА

WRITE A REVIEW

Accomodation
Destination
Meals
Overall
Transport
Value For Money