Top
AttractiveTravel / УЗБЕКИСТАН – Великият път на коприната

УЗБЕКИСТАН – Великият път на коприната

Цена от: 3399 лв. на човек
Ранно записване
Дати: 30.04.2021;17.09.2021;22.10.2021;29.04.2022
Продължителност: 9 дни

София – Истанбул – Самарканд – Шахрисабз – Бухара – Хива – Ташкент – Истанбул – София

9дни/8нощувки

 • Дестинация
 • Цената включва
  Самолетен билет София – Истанбул – Самарканд – Ташкент – Истанбул – София на авиокомпания „Turkish airlines“ с включени летищни такси, ръчен багаж до 8 кг и чекиран багаж до 30 кг
  Билет в икономична класа за полета Ургенч – Ташкент
  Транспорт с туристически автобус по маршрута
  3 нощувки със закуски в хотел „Diyora “ 4* / „Bek Samarkand“ 4* (или подобни) в Самарканд
  2 нощувки със закуски в хотел „Kukeldash“ 3* / „Grand Emir“ 4* (или подобни) в Бухара
  2 нощувки със закуски в хотел „Asia Khiva“ 4* (или подобен) в Хива
  1 нощувка със закуска в хотел „Ichan Qala“ 5* / „Miran“ 5* (или подобни) в Ташкент
  7 вечери в местни ресторанти (без включени напитки)
  1 бутилка минерална вода на ден
  Туристическа програма в Самарканд, Шахрисабз, Хива, Бухара и Ташкент
  Местен екскурзовод на английски език
  Входни такси за посещаваните по програмата обекти
  Застраховка „Помощ при пътуване в чужбина“ с асистанс и лимит на отговорност 10 000 EUR на застрахователна компания „Евроинс“
  Водач-преводач от България
  Цената НЕ включва
  Допълнителни услуги по програмата
  Напитки по време на храненията
  Такси за снимане с фотоапарати и камери в туристическите обекти
  Бакшиши за екскурзовод и шофьор (3-5 USD на турист на ден – заплаща се задължително на място)
  Входни такси за други музеи, обекти и прояви, посещавани по желание
  Разходи от личен характер
  За лица над 65 г. автоматично се добавя доплащане за завишена застрахователна премия
ДЕН
1
София – Истанбул – Самарканд

Отпътуване в 16.05 ч. от летище София (Терминал 2) за Истанбул с полет на авиокомпания „Turkish airlines“. Кацане в Истанбул в 17:25 ч. Отпътуване за Самарканд в 21:55 ч. с полет на авиокомпания „Turkish airlines“.

2
Самарканд

Пристигане на летището в Самарканд в 04:15 ч. Трансфер до хотела. Настаняване. Закуска. Самарканд – някогашната столица на империята на Тимур, днес е част от Списъка за световно и културно наследство на ЮНЕСКО. Обликът на пустинния град се формира от богато украсени дворци и джамии, медресета и мавзолеи, извисяващи се минарета и масивни куполи. Туристическа програма в Самарканд с местен екскурзовод следобед: световно известният площад „Регистан“ – сърцето на града, където се намират трите красиви медресета „Улуг Бег“, „Шер Дор“ и „Тила Кори“; джамията „Биби Ханъм“, наречена в чест на най-възрастната и любима съпруга на Тимур и мавзолеят „Гур Емир“ – царската гробница на Тимур и неговите потомци, чиято архитектура се смята за прототип на други подобни паметници в Азия, включително на „Тадж Махал“ в Агра. Вечеря в местен ресторант. Връщане в хотела. Нощувка.

3
Самарканд

Закуска. Туристическата програма в Самарканд с местен екскурзовод продължава със Сиабския пазар, предлагащ голямо разнообразие от ръчно изработени музикални иструменти и красиви изтъкани килими; обсерваторията „Улуг Бег“ – астрономическото чудо на средновековния Узбекистан; историческият музей „Афрасиаб“, в който се помещават най-ценните артефакти от древната история на Самарканд, илюстриращи историята на града по време на завоюването на Александър Велики; Мавзолеят на библейския пророк Даниил, почитан като свято място от представителите на три световни религии – исляма, юдаизма и християнството. Посещение на некропола „Шахи Зинда“ (бълг. „Живият цар“) – комплекс от 11 мавзолея, наричан още „Град на мъртвите“. Изключителните шедьоври от теракота, мозайки и заплетени облицовки с плочки са били създадени от персийски и азербайджански майстори, а заедно представляват образец на керамичното изкуство, останал ненадминат в Централна Азия. Посещение на фабрика за производство на самаркандска хартия от кора на черница. Вечеря в местен ресторант. Нощувка.

4
Самарканд – Шахрисабз – Бухара
~365 km

Закуска. Отпътуване за Шахрисабз, известен като родното място на Тимур. Туристическа програма с местен екскурзовод: мемориалният комплекс „Дорус Соадат“ (бълг. „Обиталище на властта“) – комплекс от два мавзолея, предназначени за цялата династия на Тимур; руините на двореца „Аксарай“; мемориалният комплекс „Дорут Тилават“; джамията „Кок Гунбаз“ – най-голямата петъчна джамия в Шахрисабз; криптата на Амир Тимур. Отпътуване за Бухара – един от най-големите и оживени градове в Узбекистан. Бухара е бил сред главните спирки по Пътя на коприната, което го е превърнало в процъфтяващ център на търговия, обучение, култура и религия. Настаняване. Вечеря в местен ресторант. Нощувка.

5
Бухара

Закуска. Туристическа програма в Бухара с местен екскурзовод: архитектурният комплекс „Ляби Хауз“, съставен от три големи монументални сгради – две медресета „Кукелдаш“ и „Нодир Диван Беги“ и ханака „Диван Беги“; джамията „Магоки Аттари“, датираща от зороастризма; медресето „Чор Минор“, известно като „Четирите минарета“ – смята се, че декорните елементи на кулите отразяват религиозно-философското разбиране на четирите световни религии; търговските куполи – Токи Сарофон, Телпак, Тими Абдула-хан, Токи Заргарон, където се продават килими, тъкани и бижута; медресето „Улуг Бег“минарето „Калян“ – символът на града, който доминира в хоризонта на Бухара със завидните си размери; джамията „Калян“; медресето „Мири-Араб“; Бухарската крепост – символ на властта и бивша резиденция на хановете на Бухара. Вечеря в местен ресторант. Нощувка.

6
Бухара – Хива
~480 km

Закуска. Отпътуване за Хива по древния Път на коприната. Пътят между Бухара и Хива прекосява пустинята Къзълкум – 11-ата по големина в света. От пътя се открива прекрасна гледка към бреговете на река Амударя. Пристигане в Хива късно следобед. Настаняване. Свободно време. Вечеря в местен ресторант. Нощувка.

7
Хива

Закуска. Пешеходна разходка в Хива с местен екскурзовод: архитектурният комплекс „Ичан Кала“ – обект под закрилата на ЮНЕСКО и археологически музей под открито небе, обграден от крепостни стени, който включва повече от 60 исторически паметника и 250 старинни къщи, сред които множество древни дворци, джамии, мавзолеи, медресета, минарета, местен базар и работилница на местни занаятчии. Най-значимите обекти са медресето „Мохамед Амин хан“ – най-голямото в Централна Азия, медресето „Мохамед Рамин хан“ – наречено на един от най-образованите представители на династията Кунграт, който някога е управлявал Хива; минарето „Калта“, изцяло покрито с остъклени плочки и майолика и символ на града с впечатляващи размери; джамията „Джума“; дворецът „Таш Хаули“ – лятната резиденция на хановете от Хива; мавзолеят на Пахлаван Махмуд – известен поет и воин от XIV век; минарето „Ислам Ходжа“ – най-голямото в Узбекистан с височина от почти 57 метра; крепостта „Куня Арк“, от където се открива панорамна гледка към стария град. Вечеря в местен ресторант. Нощувка.

8
Хива – Ташкент

Закуска. Отпътуване за Ургенч. Трансфер до летището на Ургенч. Полет до Ташкент (1093 км, продължителност на полета 1 ч. 40 мин.). Кацане на летището в Ташкент – най-големият град в централна Азия. Туристическа програма в узбекистанската столица с местен екскурзовод: старата историческа част на Ташкент; религиозният комплекс „Хазрати Имам“, където е запазен световноизвестният Коран oт VII век на халиф Oсман, считан за най-стария Коран в света; медресето Барак хан, където се намира най-богатата библиотека на източни ръкописи; пазарът „Чорсу“ – един от най-старите в страната, където са се събирали и търгували кервани от 4-те посоки; пътуване в Ташкентското метро – единственото метро в цяла Централна Азия; площадът „Амир Тимур“ – централния площад на Ташкент, който е заобиколен от сградите на известния хотел „Узбекистан“, Юридическия университет (бившата Девическа гимназия), музея „Амир Тимур“, който носи името на пълководеца на средновековната империя; Националната опера и балет; Площадът на независимостта – любимо място за разходка на местните с красиви фонтани и зелени площи; Музеят за приложни изкуства, в който се помещават над 7000 образци на приложни изкуства: ръчно изработени бродерии, шапки, бижута, килими и други примери на занаятчийски произведения от началото на 19 век до наши дни. Настаняване. Вечеря в местен ресторант. Напускане на хотела около полунощ.

9
Ташкент – Истанбул – София

Трансфер до летището. Отпътуване за Истанбул в 02.50 ч. с полет на авиокомпания „Turkish airlines“. Кацане в Истанбул в 12.20 ч. Отпътуване за София в 13.50 ч. с полет на авиокомпания „Turkish airlines“. Пристигане на летище София в 15.10 ч (Терминал 2).

 • 30.04.2021: 3399.00лв
 • 17.09.2021: 3469.00лв
 • 22.10.2021: 3399.00лв
 • 29.04.2022:3399.00лв
НАСТАНЯВАНЕ
Двойна стая със спалня
включено в цената
Двойна стая с отделни легла
включено в цената
Допълнително легло в двойна стая
включено в цената
Единична стая
+599 лв.

КАРТА

WRITE A REVIEW

Accomodation
Destination
Meals
Overall
Transport
Value For Money

7 обяда в ресторанти (без включени напитки) на турист при минимум 15 туристи
135 лв.
Посещение на традиционна винарна с включена дегустация на вино в Самарканд на турист при минимум 15 туристи
35 лв.
Туристическата програма се осъществява на български език.
Часово време: България 12 ч. Узбекистан 15 ч.
Валутата, която се ползва в Узбекистан е Uzbekistan Sum с обменен курс от 1 лев = 4905.11 Uzbekistan Sum към дата 1 февруари 2019.
Резервации: депозит - 45% от основната цена при резервация; доплащане - до 30 дни преди датата на отпътуване.
Анулации: до 31 дни преди датата на отпътуване - 45% от основната цена; от 30-я ден до деня на заминаване - 100% от общата цена!
Възможна е промяна в полетното разписание от страна на авиокомпанията.
Организаторът си запазва правото да променя маршрути и часове или да премества екскурзиите за друг ден, когато климатичните условия налагат това, за да се гарантира сигурността и качеството на услугата.
Допълнителни услуги се заявяват до 7 пълни работни дни преди датата на заминаване при наличие на свободни места.
Екскурзията се провежда при минимум 15 записани туристи.
Пътуването като цяло не е подходящо за лица с ограничена подвижност!
Няма медицински и здравни изисквания, свързани с пътуването.
Българските граждани, пътуващи за страната, е необходимо да притежават паспорт с валидност минимум 6 месеца след датата на влизане в страната.